niedziela, 2 sierpnia 2015

trochę egzotyki

Kumkwart - wygląda jak miniaturowa pomarańcza, owoc ma wielkość odpowiadającą naszej krajowej śliwce, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową cienką skórkę.W skład miąższu wchodzą pestki, owoc jest aromatyczny z nutą kwaskowatości. Osobiście nie przepadam za nim i jadłam zaledwie raz w czystej postaci ale doskonałe marmolady i kompoty mnie przekonały.Wiem też o możliwości kandyzowania tego egzotycznego owocu dodawanego do deserów oraz jego dużej zawartości witaminy C i soli mineralnych .

                             
                                          
                             

Rambutan - mogą być w kolorze purpurowym, pomarańczowym z  jasnozielonymi końcówkami lub żółtym. Przezroczysty miąższ jest soczysty, słodki i orzeźwiający. Owoc wygląda bajecznie aż chce się go spróbować.


                            
                            

Deser pod postacią lodów waniliowych  podany z obranymi owocami rambutan w całości lub poszarpanych z ananasem czy malinami lub w towarzystwie lychee stać może się prawdziwą ucztą zmysłów.

Sałata z rambutanem - Ten owoc pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek na bazie zielonej sałaty zmiksowanej z mięsem, rybami czy wędlinami chrupiącymi warzywami, które przełamują smak polane octem balsamicznym.

Orzeźwiająca woda z aromatem rambutana - wszyscy wiemy, że w ciągu dnia należy pić jak najwięcej wody. Ciężko chwilami do tego przekonać dzieci, które wolą (niezdrowe soki z kartonu) Przygotowanie rambutanowej lemoniady zajmie chwilę - wystarczy obrać i wyjąć pestki z owoców, posiekać część owoców aby puściły soki zalać wodą i pić świeże kiedy aromat jest najintensywniejszy .Dobrym pomysłem jest wzbogacenie lemoniady innymi owocami -ładnie wyglądają zamrożone maliny i miąższ z aloesu.


Rambutan Kiss

  • wódka
  • sprite
  • rambutany (obrane i bez pestek)
W dowolnych proporcjach zmiksować trzy powyższe składniki - dodam, że im więcej owoców tym lepiej :)
Smacznego - radosnego i miłego wieczoru!


Persymona - ( sharon, kaka) pomarańczowo okrągłe owoce przypominające do złudzenia odmianę pomidorów, mają gładka, błyszcząca skórkę z dużym suchym kielichem kwiatowym. Miąższ dojrzałego owocu ma galaretowatą słodką konsystencję. Nadaje się do sosów, sorbetów i jako dodatek do sałatek to ostatnie sprawdziłam we własnej kuchni. Owoce bardziej cierpkie nadają się do suszenia,smakiem przypominają figi. Persymona jest bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C, jest też obdarowana sporą ilością błonnika więc nie należy zbytnio przesadzać z nadmiarem w celu uniknięcia nieprzyjemnych dolegliwości jelitowych.

                          .
                                           
                         
                         


Karambola - podłużny karbowany owoc jest pokryty żółtozieloną lub żółtobrązową skórką, która jest jadalna. Pod skórką znajduje się lekko przezroczysty miąższ z niewielką ilością jadalnych pestek.
Smak karambola jest słodko-kwaśny i bardzo soczysty jak przystało na owoc tropikalny. W przekroju poprzecznym owoc ma gwiaździsty kształt można śmiało jeść go na surowo, dekoracyjne gwiazdki dobrze wyglądają w sałatkach deserach, potrawach mięsnych i rybnych. Plusem jest możliwość długiego przechowywania owocu w temperaturze pokojowej a kolejnymi atutami są wartości odżywcze, ponieważ jest bogaty w żelazo, magnez, beta-karoten i witaminę C.



                         
                         
                             
                                        


Pitaja - nazywana smoczym owocem lub truskawkową gruszką to owoc wielu gatunków kaktusa pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Miąższ zawiera czarne pestki podobnie jak kiwi w smaku jest słodkawy i niskokaloryczny jego skóra jest niejadalna ale ładnie wygląda jako naczynie do sałatek i deserów. Dużo lepiej smakuje jeśli jest bardzo schłodzony. 


                           
                            
                           
                           
                           
Radosnego odkrywania nowości :)


2 komentarze: