Piknikowy zestaw:
Przygotowanie 10 min * pieczenie 15 min * 1 porcja – ok. 410 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 6 parówek
- 1 jajko
- 6 łyżeczek keczupu lub sosu pomidorowego
Sposób wykonania:
1. Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Pokrój na 6 prostokątów tej samej wielkości. Z parówek zdejmij osłonki. Końce każdej natnij na krzyż.
2. Białko ubij, odłóż łyżkę, resztę wymieszaj z keczupem. Po łyżeczce jajecznej masy rozsmaruj na każdym kawałku ciasta. Połóż na niej parówkę, zawiń w ciasto.
3. Ciasto na połączeniu posmaruj resztką białka, zlep brzegi. Wierzch posmaruj żółtkiem. Piecz ok. 15 min w 220 st. C.
Lekki dodatek:
Składniki: (3 porcje)
-kilka liści sałaty lodowej,
-1 pomidor malinowy,
-1/2 świeżego ogórka,
-3 rzodkiewki,
-1/2 małej czerwonej cebuli
Wszystkie warzywa opłukać wodą. Liście sałaty rozerwać na drobniejsze kawałki. Cebulkę posiekać w cienkie piórka, warzywa pokroić według uznania. Miseczkę wyłożyć sałatą, dodać pozostałe warzywa i polać sosem koperkowo-ziolowym.
Sos koperkowo-ziołowy:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
3 łyżki wody,
gałązka koperku,
gałązka pietruszki,
łyżeczka świeżej bazylii,
sól, pieprz
Zioła bardzo drobno posiekać. W szklance wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30-45 min. Polać sałatkę.
Czas na pyszną lemoniadę:
Klasyczna lemoniada:
Składniki:
- 1,5 litra niegazowanej wody źródlanej
- 2 cytryny
- 4 łyżki cukru
- kilka listków mięty
- lód
Sposób przygotowania:
Wodę słodzimy a następnie dodajemy do niej sok wyciśnięty z jednej cytryny. Całość przelewamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty oraz lód. Drugą cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki a następnie także dodajemy do dzbanka i gotowe.
Ogórkowe szaleństwo:
Składniki:
-1/2 ogórka szklarniowego lub dwa gruntowe, starte na dużych oczkach tarki
-kawałek imbiru długości 2 cm, obrany i starty na małych oczkach tarki
-4 plasterki cytryny
-litr zimnej wody
-1/2 - 1 łyżeczka syropu z agawy
-kostki lodu
Przygotowanie:
Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy włożyć do dużej karafki i kilka razy ugnieść drewnianą łyżką. Zalać zimną wodę i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie można lemoniadę przecedzić przez sito, albo podać razem z ogórkami. Schłodzoną lemoniadę podawać z kostkami lodu.
Lemoniada arbuzowa
Składniki:
-sok z cytryny
-sok z limonki
-ćwierć arbuza
-2 szklanki wody
Przydotowanie:
Arbuza włożyć do blendera, dodać sok z cytrusów i po łyżeczce skórek z cytryny i limonki. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać wodę i ponownie zamieszać. Lemoniadę ewentualnie dosłodzić stewią lub syropem z agawy.
Pamiętajmy o tych którzy z różnych względów nie mogą udać się poza miast0 co wtedy? Błogie letnie potrawy muszą zawitać do nas na nasze talerze a oto kilka z nich:
Roladki z tortilli z łososiem i serkiem
Przygotuj:
-placki tortilli
-serek śmietankowy typu philadelphia
-wędzony łosoś
-papryka
-zielenina.
Tortillę wysmaruj serkiem, ułóż łososia i pokrojoną w słupki paprykę, posyp rukolą lub inną zieleniną. Zwiń, odczekaj kilka minut, pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
Składniki:
-4 średniej wielkości ogórki gruntowe
-2 spore garście orzechów włoskich
-400 ml zsiadłego mleka lub kefiru
-400 ml jogurtu naturalnego
-2 ząbki czosnku
-pół dużego pęczka koperku, posiekanego
-2-3 łyżki białego octu winnego
-sól, pieprz do smaku
-opcjonalnie 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Orzechy drobno siekamy. Do naczynia wkładamy starte ogórki, orzechy i posiekany koper. Zalewamy kefirem i jogurtem. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem winnym, solą i pieprzem. Tradycyjnie do taratora dodaje się oliwę, więc również możemy ją dodać. Ja nie dodawałam, bo mi nie smakuje z oliwą, poza tym bez niej chłodnik jest lżejszy. Całość dokładnie mieszamy i przed podaniem chłodzimy przez conajmniej 2 godziny.
Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym:
Składniki:-kilka świeżych, dużych truskawek
-mała główka sałaty masłowej
-ok. 50 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur
-garść orzechów włoskich
Sos:
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżeczka miodu
-1 łyżeczka musztardy miodowej
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie składniki sosu.
Sałatę niedbale rwiemy na mniejsze kawałki. Truskawki kroimy na duże cząstki, ser w kostkę. Łączymy sałatę, truskawki, ser i pokruszone orzechy. Zalewamy wszystko sosem, doprawiamy do smaku i bardzo delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Ohhh! co za pysznosci! Ja jestem po obiedzie,ale znając moje możliwosci to na pewno skorzystam z propozycji :)
OdpowiedzUsuńSałatkę z lazurem znam doskonale :)
OdpowiedzUsuń