czwartek, 11 maja 2017

Tarta szpinakowa.




W chwili kiedy stopniały lody moje zapotrzebowanie na mięso zmalało ustępując miejsca czemuś świeżemu i chrupiącemu.
Tarta to mój sposób na wiosenną lekką, chodź wcale nie dietetyczną wczesną kolację, w dobie nacisku na zdrowe i niskokaloryczne odżywianie staram się nie zatracić pod naciskiem informacji zatruwających mój organizm bardziej, niż same produkty. Na obecną chwilę moje wyznanie,chodź nie zbyt chwalebne muszę to przyznać, że po prostu lubię jeść. Niezależnie czy coś jest zdrowe jak warzywa lub ciężko strawne jak mięso. Tym razem padło na tartę ze szpinakiem serem feta, pomidorami i bazylią jednak nie gwarantuje, że następnym razem nie zamienię zielonych witamin na bardziej kaloryczne. Tego popołudnia oddałam się małej przyjemności związanej z upodobaniem do pieczenia .


Składniki :

  • 1,5 paczki świeżego szpinaku, zamiennie mrożony 
  • ciasto półfrancuskie (wersja dla wygodnych - gotowy zakup)
  • 2 szt średniej wielkości pomidory 
  • 1 szt ser feta  
  • kilka ząbków czosnku 
  • sok z połowy cytryny 
  • ok 4 jaj 
  • śmietana 30%
  • sól 
  • pieprz
  • odrobina mąki pszennej  
  • świeża bazylia
  • suszone pomidory




Krok pierwszy :
Zakupy 

Krok drugi :
Umyć i osuszyć szpinak, następnie wysmarować odrobiną masła formę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto uformować ciasto półfrancuskie w formie ... się nadmiaru ciasta, nakłuć widelczykiem ciasto w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza pomiędzy formą a ciastem.

Krok trzeci ;
 Tak przygotowane naczynie odkładamy do lodówki następnie łączymy śmietanę z jajkami, wszystko dobrze roztrzepujemy nadając masie jednolitej konsystencji na koniec dodajemy szczyptę soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku, równomiernie rozsypujemy szpinak na całej powierzchni formy następnie całość zalewamy, kruszymy ser feta na całej powierzchni do smaku dodałam odrobinę suszonych pomidorów na górze kładziemy plastry pomidorów .

Krok czwarty :
 Wkładamy całość  do nagrzanego piekarnika 180 czas pieczenia ok 90 min

Krok piąty :
Po wyjęciu zapieczonej tarty odczekujemy ok.10 minut by odrobinę przestygła niezwłocznie zjadając.

  Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz